Δελτία Τύπου

Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα 2022

16 Οκτωβρίου 2022

“Half Marathon in Marathon”

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα (Κ.Ε.Δ.Μ.Α ) προκυρήσει και διεξάγει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022          

  τον 7ο Ημιμαραθώνιο  Δρόμο (  21,098 m. ) με την ονομασία

<<Τρέξε για ένα βιώσιμο μέλλον >>

Η διοργάνωση περιλαμβάνει :

 • Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου( 21.098 m )
 • Αγώνα Δρόμου 10 Km
 • Αγώνα Δρόμου 5 Km
 • Αγώνα Δρόμου 1,5 km  για όλες τις ηλικίες και παιδικός αγώνας για μαθητές Δημοτικού σχολείου Δ’ , Ε’& ΣΤ’ τάξης .

Όλοι οι αγώνες , θα πραγματοποιηθούν , σύμφωνα με τους παρακάτω όρους :

1.Ημερομηνία διεξαγωγής αγώνων

Κυριακή 16  Οκτωβρίου 2022 .

2.Αφετηρία – τερματισμός

Όλες οι διαδρομές έχουν αφετηρία την Ιστορική Αφετηρία της Κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής στην εγκατάσταση της Αφετηρίας του Κλασσικού Μαραθωνίου, στην πόλη του Μαραθώνα.

3.Στοιχεία Αγώνων :

3.α Ημιμαραθώνιος Δρόμος/Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ

Διαδρομή : Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου  δρόμου ξεκινάει από την αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου επί της Λεωφ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς την Νέα Μάκρη. Οι δρομείς, διαπερνούν την Νέα Μάκρη, συνεχίζουν μέχρι το ύψος της Εθνάρχου Μακαρίου όπου και κάνουν αναστροφή και κατευθύνονται προς τον Μαραθώνα. Στο ύψος της διασταύρωσης  του Τύμβου Μαραθωνομάχων, στρίβουν δεξιά, διατρέχουν κυκλικά  τον Τύμβο (Λεωφ. Αγίας Παρασκευής ) με κατεύθυνση και πάλι προς την Λεωφ . Μαραθώνος, και στην συνέχεια στρίβουν δεξιά, επί της Λεωφ. Μαραθώνος και τερματίζουν στο σημείο εκκίνησης (Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου).

3.β Αγώνας Δρόμου 10 Km/ Ώρα εκκίνησης :  08:45π.μ

Διαδρομή :Οι αθλητές ξεκινούν από την Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου και κατευθύνονται προς την Νέα Μάκρη. Στο ύψος της διασταύρωσης  του Τύμβου Μαραθωνομάχων, στρίβουν αριστερά, διατρέχουν κυκλικά  τον Τύμβο (Λεωφ. Αγίας Παρασκευής ) με κατεύθυνση και πάλι προς την Λεωφ . Μαραθώνος, και στην συνέχεια στρίβουν δεξιά, επί της Λεωφ. Μαραθώνος και τερματίζουν στο σημείο εκκίνησης (Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου).

3.γ Αγώνας δρόμου 5 Km/ Ώρα εκκίνησης:  9:10 π.μ

Διαδρομή : H διαδρομή του αγώνα των 5 χλμ περιλαμβάνει την Λεωφόρο Μαραθώνα,  από την Αφετηρία με κατεύθυνση προς την Νέα Μάκρη . Οι δρομείς τρέχουν επί  την λεωφόρο Μαραθώνος , φθάνουν στο ύψος της  (διασταύρωση  Λεωφ. Μαραθώνα με οδό  Πλαταιών) πραγματοποιούν αναστροφή και συνεχίζουν την πορεία τους και πάλι επί της Λεωφ . Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και την ιστορική αφετηρία, και συνεχίζουν μέχρι τον τερματισμό (Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου .)

3.δ Αγώνας δρόμου 1,5 Km/Ώρα εκκίνησης: 12:00 πμ

Διαδρομή : Η διαδρομή του αγώνα περιλαμβάνει την Λεωφόρο Μαραθώνος από την αφετηρία με κατεύθυνση προς την Νέα Μάκρη για 750μ περίπου οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος , πραγματοποιούν αναστροφή και συνεχίζουν την πορεία  τους και πάλι επί της Λεωφ . Μαραθώνος με κατεύθυνση προς  τον Μαραθώνα και την Ιστορική Αφετηρία, και συνεχίζουν μέχρι τον τερματισμό .

4.Δικαίωμα εγγραφής- συμμετοχής

Για να συμμετάσχει κάποιος στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο , θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Στον Αγώνα δρόμου των 5 χλμ, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει  το 12ο έτος της ηλικίας του. Μετέχουν και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων .

Στον Αγώνα δρόμου 1,5 χλμ μετέχουν δρομείς όλων των ηλικιών και μαθητές Δημοτικού Σχολείου Δ’ , Ε’ & ΣΤ’ τάξης .

Ανήλικοι συμμετέχοντες κάτω  των 10 ετών , θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους κατά την συμμετοχή τους .

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημα site της διοργάνωσης: marathonhalfmarathon.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ & ΑΡΘΡΑ

Ο ημιμαραθώνιος έχει την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΕΓΑΣ ) και διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα και τις διατάξεις των κανονισμών του ΣΕΓΑΣ, όπως αυτοί ισχύουν.

Σημείωση :Ότι δεν αναφέρεται ρητά στις παραγράφους της παρούσας Προκήρυξης υπόκειται στους κανονισμούς  του ΣΕΓΑΣ, ενώ παράλληλα τα άρθρα με όλες τις διατάξεις  τους , τα οποία διέπουν τα αγωνίσματα σε Δημόσια οδό , τίθενται αυτόματα και καθολικά σε ισχύ .

5.Διακρίσεις – έπαθλα

5.α Διακρίσεις – Έπαθλα

Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμεται στους τρεις (3) πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών του Ημιμαραθωνίου,  των 10 χλμ. και των 5χλμ και στον πρώτο αθλητή και την πρώτη αθλήτρια θα απονεμηθεί και Κύπελλο.

Προϋπόθεση  για την βράβευση των διακριθέντων είναι ο έγκυρος τερματισμός .

Οι συμμετέχοντες που θα τερματίσουν στον αγώνα δρόμου της επιλογής τους, θα έχουν την δυνατότητα να τυπώσουν το δίπλωμα τους και να πάρουν δωρεάν ηλεκτρονικά την φωτογραφία τερματισμού τους μέσω της ιστοσελίδας www.energyphotos.gr

6. Δηλώσεις συμμετοχής- τρόποι εγγραφής- είδη εγγραφής .

6.α Δηλώσεις συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Προσοχή: Δεν θα πραγματοποιούνται εγγραφές (ηλεκτρονικές – on line ) την εβδομάδα που προηγείται και την ημέρα του αγώνα.

6.β Τρόποι εγγραφής

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε :

 • Με on-line εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση :

www.marathonlalfmarathon.gr

6.γ Είδη εγγραφής

Οι εγγραφές διακρίνονται σε :

 • Ατομικές , οι οποίες γίνονται από μεμονωμένα άτομα
 • Ομαδικές, από 6 άτομα και πάνω .Οι ομαδικές εγγραφές αφορούν στην εγγραφή μιας ομάδας τουλάχιστον 6 ατόμων , οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ίδιο αγώνισμα . Εγγραφή μιας ομάδας με συμμετοχή των μελών της ομάδας σε διαφορετική ενότητα αγωνισμάτων δεν θα γίνεται  δεκτή και δεν θα μπορεί να καταχωρηθεί  στο σύστημα των εγγραφών. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες , σχολεία, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα.

Κατά την ομαδική εγγραφή, θα πρέπει να οριστεί  ένας αρχηγός ομάδας, είτε πρόκειται να αγωνιστεί ο ίδιος σε κάποιον αγώνα, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα στην επικοινωνία με τους διοργανωτές .

Οι ομαδικές εγγραφές γίνονται on-line και αναγνωρίζονται από την δήλωση του ονόματος της ομάδας στην αντίστοιχη στήλη .

Για πληροφορίες σχετικά με τις ομαδικές εγγραφές και τις εγγραφές ειδικών κατηγοριών, μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο  του Ημιμαραθωνίου  δρόμου στα τηλέφωνα: 2294069810 & 2294069816 και με email στο Kedma@marathon.gr

7 . Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμβολικής συμμετοχής για την εγγραφή του κάθε συμμετέχοντα αν αγώνα , αναφέρεται  στον δικτυακό τόπο της διοργάνωσης .

ΑγώνισμαΑτομικές Εγγραφή μέχρι 16/9Ομαδικές Εγγραφή μέχρι 16/9Ατομικές/Ομαδικές Εγγραφή μετά τις 16/9
Ημιμαραθώνιος10 €8 €15 €
Δρομος 10χλμ8 €6 €12 €
Δρόμος 5χλμ6 €5 €10 €

Το κόστος συμμετοχής των αθλητών  στην διαδρομή των 1,5 χλμ. είναι δωρεάν.

8.Υγειονομική κάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στους συμμετέχοντες όλων των αγώνων δρόμου της Διοργάνωσης σχετικά με θέματα υγείας κατά την διάρκεια του αγώνα, τα οποία οφείλονται σ έλλειψη  προληπτικού ιατρικού ελέγχου .

Συστήνεται σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρική εξέταση και ειδικότερα σε όσους είναι άνω των 35 ετών, σε καρδιολογικό έλεγχο .

Κατά την διάρκεια του αγώνα, προσωπικό ιατρικών υπηρεσιών και πρώτων βοηθειών θα βρίσκεται στην περιοχή εκκίνησης- τερματισμού αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε  επείγοντος  ιατρικού περιστατικού , με την παροχή πρώτων βοηθειών  .

Από τους διοργανωτές , δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για τον κάθε συμμετέχοντα διότι  όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και ο ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους,  υπογράφοντας την σχετική υπεύθυνη δήλωση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην έντυπη ή ηλεκτρονική δήλωση εγγραφής για τον κάθε  έναν  αγώνα της διοργάνωσης .

9. Σταθμοί Υποστήριξης

 • Κατά μήκος της ημιμαραθώνιας διαδρομής, υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης των δρομέων , αρχής γενομένης από το 5ο χλμ.
 • Εμφιαλωμένο νερό διατίθεται στους συμμετέχοντες στην εκκίνηση, τον τερματισμό καθώς και ανα 2,5 χλμ μετά το 5ο χλμ.
 • Επιπλέον, διατίθεται ισοτονικά/ενεργειακά ποτά στους συμμετέχοντες στην εκκίνηση, τον τερματισμό καθώς και ανα 5 χλμ μετά το 10ο χλμ.

10 .Χιλιομετρικές ενδείξεις.

Κατά την διάρκεια των αγωνιστικών διαδρομών θα υπάρχει ένδειξη χιλιομετρικής απόστασης .

11.Χρονικό όριο ολοκλήρωσης των αγώνων .

Το χρονικό όριο τερματισμού για τον Ημιμαραθώνιο δρόμο είναι 3 ώρες από την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης .

Για τον αγώνα των 5 χλμ και 10 χλμ, το χρονικό όριο είναι 1 ώρα  και 2 ώρες αντίστοιχα .

12 .Ηλεκτρονική χρονομέτρηση – αποτελέσματα

12.α  Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

Την ηλεκτρονική χρονομέτρηση όλων των αγώνων της διοργάνωσης ( εκτός της απόσταση του 1,5 χλμ, που είναι χωρίς χρονομέτρηση) καθώς και στην έκδοση των αποτελεσμάτων έχει αναλάβει επίσημη εταιρεία χρονομέτρησης. Για το λόγο αυτό , όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς, στον ημιμαραθώνιο δρόμο και στα 5 χλμ θα πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης  που παραλαμβάνουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το κέντρο εγγραφών .

Τάπητες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων θα υπάρχουν :

 • Για τον Ημιμαραθώνιο δρόμο: στην εκκίνηση, στον τερματισμό καθώς και στο ενδιάμεσο σημείο ελέγχου .
 • Για τον αγώνα των 10χλμ: στην εκκίνηση, στον τερματισμό καθώς και στο ενδιάμεσο σημείο ελέγχου.
 • Για τον αγώνα των 5χλμ: στην εκκίνηση, στον τερματισμό καθώς και στο ενδιάμεσο σημείο ελέγχου .

12.β Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο μετά την λήξη των αγώνων. Τυχόν ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα ανάρτησης τους στο website της διοργάνωσης .

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα .

Αν κάποιος αθλητής ακυρωθεί σε ένα αγώνισμα εξαιτίας της παραβίασης κάποιου άρθρου του κανονισμού που είναι σε ισχύ, στα επίσημα αποτελέσματα , δεν κατατάσσεται , ακυρώνεται ή αναγράφεται και γίνεται αναφορά του άρθρου το οποίο παραβιάστηκε( άρθρο 145.1 ) .

Όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα 1,5 χλμ θα καταγραφούν αλφαβητικά και θα πάρουν ηλεκτρονικά το δίπλωμά τους .

13. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων

Για τους συμμετέχοντες δρομείς του ημιμαραθωνίου δρόμου, των 10χλμ και των 5χλμ  θα υπάρχει ειδικός χώρος φύλαξης του στεγνού ρουχισμού. Οι δρομείς θα αποθέσουν στον διαμορφωμένο χώρο φύλαξης για προσωπικά τους αντικείμενα εντός σακιδίου με το ειδικό αυτοκόλλητο Bib Number τους , το οποίο θα παραλάβουν από το κέντρο εγγραφών .

14. Απρόβλεπτα

Για ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, αποφασίζει η οργανωτική επιτροπή ή η ελλανόδικος επιτροπή αν πρόκειται για αγωνιστικό θέμα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τεχνικός  Διευθυντής : Αλεξανδρής Αργύρης

Οργανωτική Επιτροπή:  1)   Πρασσάς Στυλιανός

                                            2)    Τσακίρης  Αννίβας

                                            3)     Γρηγόρης Σκουλαρίκης

                                            4)     Εκπρόσωπος Γραφ. Αθλητισμού

                                            5)     Εκπρόσωποι Συλλόγων: α) Φειδιππίδης

                                                                                             β) Τελμησσός

                                                                                             γ) Μιλτιάδης

                                                                                             δ) Εθνικός Ν. Μάκρης Πρόεδρος Κοινότητας Μαραθώνα

6) Πρόεδρος Κοινότητας Μαραθώνα

       7) Πρόεδρος Κοινότητας Ν. Μάκρης

       8) Γεωργάτος Μαν. Προέδρος ΚΕΔΜΑ

      9) Ζορμπάς Γιώργος, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΜΑ

10) Μαγγίνας Δημητρ. Μέλος ΔΣ ΚΕΔΜΑ

Κατα την διοργάνωση και διεξαγωγή του 7ου Ημιαραθωνίου Δήμου Μαραθώνα, θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα εως τότε υγειονομικά πρωτόκολλα .